Skip to main content
Vedische Culturenprogramma wordt op elke 3e zaterdag van de maand gehouden in Boxtel. Kom en geniet de transcendentale muziek, spiritueel kennis, Mantra yoga en heerlijk diner. प्रत्येक तेस्रो शनिबार हुने भजन किरतनमा सबैलाई नामहाट बक्स्टेलमा स्वागतम्





Beoefening van het wetenschap van het Krishna-bewustzijn trok aandacht van media in Boxtel

20-10-14, NL. In Brabant, zijn er drie Krishna bewustzijn beoefening centra's; in Eindhoven, Breda en in Boxtel.
Altar in De Rots
De Naamhat Boxtel trokken afgelopen zaterdag in een kleine optocht van het station naar Gemeenschapshuis de Rots. Daar werd vervolgens in een volle zaal de hele middag gezongen ter ere van Krishna. Er werden tv-opnames gemaakt door Villa Achterwerk van de VPRO. En het Brabants Dagblad deed verslag. Maandag stond de onderstaande artikel op de voorpagina van de krant:
Verderop in de krant een uitgebreid verslag, waarvan we de tekst hieronder mogen publiceren. De krant had ook mooie foto's gemaakt, die vanwege copyrights helaas niet op deze blog mogen. Het filmpje en de foto hierover zijn van mede-toegewijden. Een enkel feit in onderstaand artikel klopt niet helemaal (de "god in een perkje van plastic bloemetjes" is in werkelijkheid Bhaktivedanta Swami Prabhupada), maar het artikel van journalist Joop van der Pol is geschreven vanuit een open en geïnteresseerd perspectief
---------------------------------------------------------------------------------


Hare Krishna, hoe je happy leeft in Boxtel


door Joop van der Pol BOXTEL –

‘Hare Krishna’s op de Dam douwen in je hand een brieffie, hoe je happy leven kan...’ Half Nederland kent bijna veertig jaar later nog de tekst van Tol Hanssens hit Big City.

Vreemde vogels vonden we het, die Krishna’s. John Len­nons vredesduiven van het peacetijdperk, die snel weer uit koers waaiden in de nuch­tere jaren tachtig. Afgelopen zaterdag trok opeens een groepje door Boxtel. Met het gezelschap zongen we het be­dwelmende Hare Hare, Hare Rama
 en tussen twee strofen door peilden we reacties.

,,Ieder moet het zijne gelo­ven, zonder mekaar de kop af te hakken.”

Is het dan toch weer tijd voor Krishna?
----------------------------------------------------------------------------
 
HARE KRISHNA IN BOXTEL
‘Indianen, denk ik. Ja, of uit Afrika!’ Huh? Nog geen carnaval en de Heilig Bloedprocessie is al geweest! Hare Krishna in de straten van Boxtel.
door Joop van der Pol BOXTEL – 
Het is dat Krishna zo’n milde, allesbegrijpende god is. An­ders zou zijn hemelsblauwe uni­versum te klein zijn. Wat een on­bekendheid in Boxtel, zeg. En dat terwijl Krishna in India toch al minstens tweeduizend jaar vóór Christus geloofd werd. Dus laten we het even niet hebben over de oudste rechten.

Aan het groepje prachtig uitgedos­te mannen, vrouwen en kinderen ligt het niet. Terwijl ze de Sta­tionsstraat afzakken chanten ze steeds dezelfde boodschap:Hare Krishna Hare Krishna, Hare Rama, Krishna Krishna. Het aanstekelijke eerbetoon aan hun god, met belle­tjes en trommels. Organisator Nanda Gautam gaat voorop. Voor zijn buik draagt hij een soort bioscoop-tray met daar­op een beeltenis van een god in een perkje van plastic bloemetjes. Zo dansen ze naar gemeenschaps­huis De Rots voor een kirtan, een bijeenkomst met meditatie, zang, dans en eten. Het winkelend pu­bliek houdt geamuseerd de pas in, jongeren grijpen hun mobiel­tjes, mensen hangen nieuwsgie­rig uit het raam. Maar wat ze nu eigenlijk voorbij zien komen? De Poolse mannen in een deurope­ning hebben geen idee. ,,India? Ha­rem?”Half goed. No harem, inte­gendeel - volgelingen van Krishna zijn monogaam, zelfs terughou­dend met seks. Drugs, gokken en vlees wijzen ze af. Krishna is geen geloof ,maar een spirituele ge­meenschap die geweldloosheid en geestelijke bevrijding aan­hangt. Ook Boeddhisten en zij die zweren bij de profeet Mohammed zijn welkom.

Een man, leunend op zijn Jum­bo- karretje, vindt het prachtig.

,,Al krijgen ze me niet mee in die optocht. Ieder moet het zijne gelo­ven. Zonder anderen de kop af te hakken dan hè.” Yunus (30) van Eethuis Bakkal is moslim en denkt er precies zo over. Fok Sy­rië! ,,Weet je, ons geloof is óók vreedzaam. Onze profeet wil nie­mand onderdrukken.” Spontaan geeft hij een geschiedenislesje over Mekka, en Istanbul, dat ooit Constantinopel heette, ideologi­sche smeltkroes van oost en west.

Aan de jochies op de stoep bij de Hema is die wijsheid niet be­steed. ,,Zijn dat Indianen?”, vraagt de ene. Zijn maat, van achter een beugel: ,,Uit Afrika!” Soms danst een voorbijganger mee, zoals Mo in zijn warme jack. ,,Ik heb vroe­ger in Amsterdam ook nog ooit meegedaan”, hijgt-ie enthousiast.

Onder de gewaden en bevallige sa­ri’s blijken gewone stervelingen schuil te gaan. Een secretaresse, een facilitair manager, een taxi­chauffeur. En rij-instructeur Miso (43), al sinds 1997. Madhava Gau­ranga Dasa is zijn Krishna-naam; dienaar van Krishna, wiens lichaam goudkleurig is en mooi als lente.

Terwijl Krishna buiten tracht zijn eigen lente te overtreffen, medite­ren zijn volgelingen in de zaal uren door. Hare, Hare Rama.... Op hun gezichten vlijt zich een geluk­zalige glans. Het schijnsel van het hemelsblauwe universum.


HARE KRISHNA
  • Hare Krishna is een levensfilosofie die stamt uit India, gebaseerd op de zogeheten Vedische geschriften van zo'n 1500 voor Christus.
  • Krishna leert de mensen een goed leven te leiden waarin materiële doelen ondergeschikt zijn.
  • Door mediteren bereiken Krishna-beoefenaren dat zij losraken van aardse beslommeringen.
  • Dit heet transcedente meditatie, een soort wegzweven naar een zuiver spiritueel bewustzijn.
  • Nederland telt naar schatting van de beweging zelf een stabiele groep van zo'n duizend Krishna-beoefenaren.
  • In een kateel in Durbuy (België) heeft de gemeenschap een drukbezochte tempel: Radhadesh.
  • De in de jaren 1970 wel bekende Bhagwan-beweging (met oranje gewaden) is net als Krishna een afgeleide van het Hindoeïsme.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Kesavi droomt van een Krishna-tandkliniek



door Joop van der Pol BOXTEL 
Ze is gewoon 17. Ze gaat naar het Koning Willem I in Den Bosch, waar ze gewoon leert voor tandarts-assistente. Ooit hoopt Kesavi Gautam haar eigen tandkli­niek te runnen. ,,Die noem ik dan ISKCON Dental Clinic, naar de in­ternationale Krishna-gemeen­schap. Omdat die me inspireert.


Dromen mag toch?”, lacht ze.

Kesavi is de dochter van gastheer Nanda Gautam. Ze werd geboren in Bhutan en kwam als peuter met haar ouders mee naar Boxtel.

Elke ochtend staat ze om half vijf op om vier keer langs alle 108 kra­len van haar gebedssnoer Hare Krishna te chanten. ,,Dat moet tien keer per dag,” zegt ze nuchter, ,,dus ’s avonds doe ik nog een half uur.” Ze deelt haar Krishna-leven enthousiast met ieder die wil. ,,Ik zit op Instagram en ik heb, geloof ik, 1300 volgers wereldwijd.” Maar stappen en daten dan, zoals haar leeftijdgenoten? ,,Nee hoor. Ik heb een fijne vriendin met wie ik vaak afspreek. Een vriend zou ik wel gaaf vinden. Maar wel een uit de Krishna-gemeenschap.”

Comments

Buy Vedic literatures

Bhagavad Gita- Zoals Ze Is editie te koop op bol.com Alle boeken van Srila Prabhupada is ter beschiking gesteld. Als u vandaag besteld krijgt u het morgen thuis per courier dhl. All the books of Srila Prabhupada are available for sale. Place order today, next day you will get it at home per courier dhl in Europe. Email us: naamhat@hotmail.com

Our family numbers

Popular posts from this blog

Een kort omschrijving Ekadasi

In elke maand zijn er twee Ekadasi. Ekadasi betekent letterlijk de 11e van de dag voor volle maan en nieuwe maan. Deze dag is ook als een Madhava tithi genoemd, de favorite dag van de Heer Krishna. Om  Ekadasi  volledig na te leven, zoals Ambarisha Maharaja dat deed, is erg zeldzaam. We zouden het zo moeten proberen te doen, maar worden beïnvloedt door dit huidige tijdperk, Kali- yuga . Maharaja Ambarisha leefde in Satya- yuga , en hij was zo sterk dat hij een jaar lang zou hebben kunnen vasten zonder te slapen, terwijl hij op één been zou staan, zonder water te drinken of zelfs maar adem te halen. In Kali- yuga  zijn we echter noch sterk noch vergevorderd; maar we zijn toch fortuinlijk. Sri Caitanya Mahaprabhu heeft uitgelegd dat als we hongerig zijn op  Ekadasi , we wat fruit, sap of melk mogen nemen. We dienen niet voortdurend te eten. Het is niet zo dat we een liter van een bepaalde soort sap drinken, en een half uur later weer een ander soort sap nemen, om daarna binnen een

Offerings to His Holiness Jayapataka Swami Maharaj

4th April '12, the auspicious occassion of the Vyasa puja celebration in honour of His Holiness Jayapataka Swami Maharaj who has been dedicated to develop particularly Mayapur to Vedic planetorium city, His Holiness Bhakti Caru Swami humbly submits his intimate offerings  and glorification, here under . HH Jayapataka Maharaj I was very fortunate to have a long and intimate association with His Holiness Jayapataka Swami Maharaja since I joined ISKCON. Undoubtedly he is one of the most exemplary leaders of ISKCON today. With the sincerity he is serving Srila Prabhupada is extremely praiseworthy. As a matter of fact ever since he met Srila Prabhupda he offered himself completely to his service and the way he is serving him till today is a wonderful example for all of us. In the early days in Mayapur there were not so many devotees. Therefore, we had the oportunity to have a very close relationship with each other. Although he was the leader of Maypur, he was very humble and carin

Savior of the World, Srila Prabhupada's appearance

The day after the  Lord Sri Krishna Janmastami  is the  Appearance Day of His Divine Grace Srila A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada , the  Founder-Acarya  of International Society for Krishna Consciousness (ISKCON).  He is the savior of the world from sinful maneuvers though his preaching of the Vedic literatures.  Srila Prabhupada was sent by the Lord to fulfil Sri Caitanya Mahaprabhu's prediction  Prtvithe ache yata nagaradi grama, sarvatra pracara haibe more nama   - In every town and village of the world, My name will be heard . Srila Bhaktivinoda Thakura wrote in his  Sajjona-tosani , "Soon there will be a time when the chanting of Krishna's name will be heard in England, France, Russia, Germany and America." His Divine Grace A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, Founder-Acarya of International Society for Krishna Consciousness (ISKCON), appeared as Abhay Charan De, in 1896, in Calcutta. He first met his spiritual master, Srila Bhaktisiddhanta Saras