Skip to main content
Vedische Culturenprogramma wordt op elke 3e zaterdag van de maand gehouden in Boxtel. Kom en geniet de transcendentale muziek, spiritueel kennis, Mantra yoga en heerlijk diner. प्रत्येक तेस्रो शनिबार हुने भजन किरतनमा सबैलाई नामहाट बक्स्टेलमा स्वागतम्





Terugblik Naamhat Boxtel, de Vedische cultureelthuis voor iedereen

ISKCON Namahatta in Boxtel neemt de terugblik van zijn activiteiten van het afgelopen jaar 2012-13 in zijn 3e zaterdag programma van deze maand. De 12e jaargang van de Naamhat is nu begonnen.
Naamhat Deities

‘Ten eerste, help de mensen in je omgeving. Daarna denk je aan anderen te helpen’. Dit was de opdracht van Zijne Heiligheid Sri Bhakti Caru Swami Maharaj in de jaar 2002 toen ik voor de tweede keer hem mag begroeten. Hij vertelde aan mij dat de beste help je kunt aanbieden aan de mensen is het geven van de gelegenheid voor Krishna bewustzijn. Er is geen andere hogere welzijn aangelegenheid dan het Krishna bewustzijn. Ook Mahavishnu Swami en Navayogendra Swami Maharaj vertelde mij hetzelfde. Dan had ik op 18 augustus 2002 de Naamhat in Boxtel begonnen.

Een verslag van de opening van de Naamhat Boxtel was verschenen in de Krishna Bhakti Magazijn van augustus 2002. Dit was voorgelezen door een Nederlanders mataji voor de aanwezigen van het programma van 17 augustus 2013. Daarna benadrukte Frank prabhu het doel van ISKCON opgesteld door Srila Prabhupada. Dat was gepubliceerd in dezelfde magazijn. Zo begon we de presentatie van het verslag van naamhat activiteiten van de afgelopen jaar.

Programma’s.
Gedurende afgelopen jaar hebben we 12 keren de Vedische cultureel programma gehouden. Elke programma was gebaseerd op Bhagavad Gita Zoals Ze Is en het uitgelegd door de geleerden. Het was altijd interactief een leerzaam geweest. De predikers zijn Viswaroop prabhu, Akhanda Ananda, Navanirada, Anupam, Frank, Yasodapriya, Fredi Boutsen, Dharmakshetra prabhu. We betuigen hen onze dankbaarheid. We hopen dat de aanwezigen veel geleerd hebben en een inspiratie was geweest voor de Krishna bewustzijn. Deze programma’s zijn onze dienst aan Krishna en de medemensen ongeacht zijn achtergronden. Elke programma begon met eerbetuiging puspanjali aan Srila Prabhupada. Dan doen we gezamenlijk een rondje japa in de japa mala en dan kritan. Na de lezing volgt weer kirtan en dan Gaura arati. Uiteindelijke serveren we heerlijk prasad.

Deelnemers
Onze programma’s zijn aantrekkelijk geweest voor vele mensen. Wij zijn trots op zijn deelneming en waarderen we aan elkaar als een familie van Srila Prabhupada. Twee familie oorspronkelijk uit Pakisthan waren zeer aangetrokken bij naamhat. Ook een familie uit Vlijmen hebben met het Krishna bewustzijn serieus begonnen. Een andere familie uit Eindhoven voelen ze zich gezegend door onze programma want ze kunnen anders nergens toe, van wegge zijn leeftijd en beperkingen. Een van hen wilde graag initiatie nemen.  Ze zijn meer dan vijf jaar onze regulier bezoekers geweest.

Onze participatie
Naamhat Boxtel heeft gelegenheid gekregen bij de Rathayatra in Rotterdam en Den Haag prasad aan de marktkraam  te zetten. Ook tijdens de zomer festival in Radhadesh en onze Boxtelse jaarlijkse bazaar hebben we prasad uitgedeeld. De opkomst van prasad in totaal kwam tot 400 Euro. Maar dit is geen winst.

Donatie en boeken
Naast onze Radha Madanamohan en Gaura Nitai Narayan deities, is er een melkkoe waarin onze bezoekers mogen vrijwillig zijn donatie aan Krishna aanbieden. Mensen willen natuurlijk wat douceurtje bundelen in zijn oorspronkelijke bestaan: Krishna lok. Dat doen we zelf ook. Zodra we boeken kunnen verkopen deponeren de verdiensten in dezelfde melkkoe. We hebben ongeveer 50 boeken van Srila Prabhupad gedistribueerd. Zo heeft de melkkoe in de loop van de jaar 650 Euro verzameld. Dit bedrag hebben we aan onze Guru Maharaj persoonlijk afgegeven in Liecester. Hij gebruikt dit geld voor de missie van Srila Prabhupada om Krishna bewustzijn te verspreiden. Bijvoorbeeld Guru Maharaj heeft Krishna Balaram deity gedoneerd aan Avanti School in Leicester.

Uitgaven en ontvangst
Naamhat Boxtel is dienstverlenende culturele centra die geen winstoogmerk en rechtvorm heeft. Er is geen sprake van donatie, subsidie en lidmaatschapgeld te hebben. Alle uitgaven zijn uit onze privé verdiensten. Voor elke programma besteden we ongeveer 120 Euro voor de boodschappen voor prasad en reisgeld voor de uitgenodigde predikers. Bovendien komt er een hop energiekosten. Maar we tellen alle deze niet.

Voorpagina van het boek in Bhutaansetaal
Daarnaast hebben we een boek van Srila Prabhupada: Elevation to Krishna Consciousness vertaald gekregen in Bhutaanse taal, Dzongkha. Dit hebben we gedaan om een eerste stap van ISKCON ook in Bhutan te zetten.  Tot nu toe is er geen Krishna bewustzijn aangelegenheid in Bhutan en onze Guru Maharaj heeft ons deze belangrijke instructie gegeven om er ook iets te doen. Om een paar exemplaar van dit boek klaar te maken hebben we 1200 Euro besteden waarvan 500 Euro was geschonken door Yasodapriya en Wilfred uit België.

In de scholen in Ujjain was er Bhagavad Gita Project geweest. De studenten krijgen Gita en moeten ze deelnemen aan studie wedstrijd. Hiervoor hebben we 500 Euro geschonken om Gita te kopen en het uitdelen want dit project moedigde de studenten aan de Gita te lezen.

We hebben bijna een kwart van onze broodwinning voor Hare Krishna beweging besteden en hopen we dat Heer Radha Krishna en Prabhupad opgetogen zou zijn.

Recente ontwikkeling
Een reguliere bezoeker van Naamhat Boxtel wil geïnitieerd worden. Zij vond nergens de noodzakelijke informatie, namelijk; aan wie zij moet benaderen om een aanbevelingbrief te krijgen, wat de procedures zou zijn? Is er een standaard aanvraag/aanmeldingsformulier enz.

Naar aanleiding hiervan heeft Naamhat Boxtel de regionale secretaris van ISKCON, Dharmakshetra prabhu benaderd. Hij is ook de huidige voorzitter van zogenaamde Dutch National Council. Hij stuurde per email de initiatie beleid. Het beleid was opgesteld door 6 toegewijde op 20 mei 2013 en niet door een algemene bijeenkomst.

Dharmakshetra prabhu predikt in Boxtel naamhat
Volgens dit beleid: de kandidaat moet voor minimaal periode van 5 jaar actief service binnen ISKCON onder hun autoriteiten doen indien de kandidaat buiten een tempel woont.

Er zijn 9 regels en 12 stappen te volgen indien er een beginnende toegewijde initiatie wenst te krijgen. Bovendien is er bezwaar risico te ervaren.

Volgens de voorzitter, naamhat mag geen aanbeveling voor de initiatie afgeven. Onder zogenaamde ‘lokale autoriteit’ benoemd in het beleid behoorde de Naamhat helemaal niet. Dit is erg teleurstelling. Daarom wellicht de betrokkene toegewijde mataji niet meer te zien in onze naamhat

We bieden aan Krishna en Prabhupada dat er geen drempels zou staan tussen de heer Krishna en de geïnspireerd mensen bezig met het Krishna bewustzijn. 

Comments

Buy Vedic literatures

Bhagavad Gita- Zoals Ze Is editie te koop op bol.com Alle boeken van Srila Prabhupada is ter beschiking gesteld. Als u vandaag besteld krijgt u het morgen thuis per courier dhl. All the books of Srila Prabhupada are available for sale. Place order today, next day you will get it at home per courier dhl in Europe. Email us: naamhat@hotmail.com

Our family numbers

Popular posts from this blog

Een kort omschrijving Ekadasi

In elke maand zijn er twee Ekadasi. Ekadasi betekent letterlijk de 11e van de dag voor volle maan en nieuwe maan. Deze dag is ook als een Madhava tithi genoemd, de favorite dag van de Heer Krishna. Om  Ekadasi  volledig na te leven, zoals Ambarisha Maharaja dat deed, is erg zeldzaam. We zouden het zo moeten proberen te doen, maar worden beïnvloedt door dit huidige tijdperk, Kali- yuga . Maharaja Ambarisha leefde in Satya- yuga , en hij was zo sterk dat hij een jaar lang zou hebben kunnen vasten zonder te slapen, terwijl hij op één been zou staan, zonder water te drinken of zelfs maar adem te halen. In Kali- yuga  zijn we echter noch sterk noch vergevorderd; maar we zijn toch fortuinlijk. Sri Caitanya Mahaprabhu heeft uitgelegd dat als we hongerig zijn op  Ekadasi , we wat fruit, sap of melk mogen nemen. We dienen niet voortdurend te eten. Het is niet zo dat we een liter van een bepaalde soort sap drinken, en een half uur later weer een ander soort sap nemen, om daarna binnen een

Savior of the World, Srila Prabhupada's appearance

The day after the  Lord Sri Krishna Janmastami  is the  Appearance Day of His Divine Grace Srila A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada , the  Founder-Acarya  of International Society for Krishna Consciousness (ISKCON).  He is the savior of the world from sinful maneuvers though his preaching of the Vedic literatures.  Srila Prabhupada was sent by the Lord to fulfil Sri Caitanya Mahaprabhu's prediction  Prtvithe ache yata nagaradi grama, sarvatra pracara haibe more nama   - In every town and village of the world, My name will be heard . Srila Bhaktivinoda Thakura wrote in his  Sajjona-tosani , "Soon there will be a time when the chanting of Krishna's name will be heard in England, France, Russia, Germany and America." His Divine Grace A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, Founder-Acarya of International Society for Krishna Consciousness (ISKCON), appeared as Abhay Charan De, in 1896, in Calcutta. He first met his spiritual master, Srila Bhaktisiddhanta Saras

The time to harvest the spiritual and the material yeilds - Kartik

The auspicious month of Kartik, (8th October to 19th November) more popular known as the Month of Damodara, is here once again heralding the spiritually enlivening ‘Festival of Lights’. Its the month for harvesting material yeild from the corn, maize and barley field and also harvest the stpiritual wealth by devotional service to Damodar. Mother Yasoda bound little mischievous Krishna with ropes to the grinding mortar for having stolen butter and thus He came to be known as Damodara. The significance is in that the Lord of the Universe can be bound only by the rope of pure love. During thus Damodara month, devotees get the opportunity to personally offer Arati to Lord Damodara with ghee lamps and sing the very enchanting ‘Damodara astakam’, to receive the special mercy of the Lord. The Glories Of Kartik month “Pure devotional service to Me which, because it places Me under My devotee’s dominion, is very difficult to attain, is easily attained by following this vow in Mathura dur