English version here:
Op 5 december 2012 is de Gita Jayanti. Dit is een gelegenheid gesteld in de Vedische cultuur om na te denken naar de absolute waarheid zoals het gegeven is in de Bhagavad Gita Zo As Ze Is.
Op 5 december 2012 is de Gita Jayanti. Dit is een gelegenheid gesteld in de Vedische cultuur om na te denken naar de absolute waarheid zoals het gegeven is in de Bhagavad Gita Zo As Ze Is.
Op Gita Jayanti herdenken we de dag waarop Heer Krishna de Bhagavad-gita sprak tot Zijn dierbare toegewijde Arjuna op de plek die bekend staat als Jyotisar Tirtha, Kurukshetra, temidden van de strijdende Kuru’s en Pandava’s. Het is nog steeds mogelijk om deze plek te bezoeken en het monument te zien van Heer Krishna als “Partha-sarathi” (de wagenmenner) en Arjuna als strijder. De ashram die deze tempel onderhoudt, beweert dat de boom die er groeit, afstamt van de oorspronkelijke boom die daar stond toen de Bhagavad-gita werd gesproken.
Traditiegetrouw gaan toegewijden naar Kurukshetra (Dharmakshetra) en reciteren daar dan de Bhagavad-gita van de vroege ochtend tot vroeg de volgende ochtend, offeren arati aan Bhagavad-gita en aan Heer Krishna en Arjuna op de strijdwagen, offeren lampjes (“deep daan”), reciteren Sanskriet passages uit de Gita, en wonen seminars bij over het belang van de Gita in de hedendaagse samenleving.
Toegewijden die niet in staat zijn naar Jyotisar Tirtha te gaan, gedenken deze gezegende gelegenheid door de Bhagavad-gita te reciteren en samen met toegewijden de onderwerpen van de Gita te bespreken. Het verspreiden van Bhagavad-gita’s op deze dag is een zeer gunstige activiteit.
Waarom de Bhagavad-gita zo belangrijk is
De Bhagavad-gita bevat het antwoord op vragen als: Wat is het doel van het leven? Waarom lijden we? Wat is het doel van karma? Wie ben ik, wie is God en wat is onze relatie? Grote Indiase wijzen en geleerden over de hele wereld, zoals Gandhi, Einstein en Thoreau, hebben enorm veel kennis uit de Gita gehaald en dienen als voorbeeld voor de hele wereld.
Recentelijk, met de gigantische toename van Krishna-toegewijden over de hele wereld, is Srila Prabhupada’s vertaling, Bhagavad-gita zoals ze is een grote bron van inspiratie geworden voor velen.
Comments
Post a Comment